Все по-често ни се случва да ни питат за някоя съставка, защо звучи химично или пък дали има химичен произход.

На първо място искаме да споделим, че сме супер щастливи от това, че хората все повече се интересуват от продуктите, които ползват, както и вложените съставки, събират информация и се допитват до различни източници.

И така…има ли химия в продуктите, които ползвате, в продуктите на Морава,  в храната, която ядем?

Ами , да, всичко е химия 🙂 Без химия , доста неща нямаше да съществуват – дори и ти 😉 Химията толкова ли е “зла”? :О

Това, че нещо звучи химично, неизвестно – невинаги го прави опасно и вредно. Не всичко, което не сме чували, има дълго наименование означава – бягай надалеч.  Натриев хлорид / NaCl/, диводороден оксид /H2O/…сол и вода..

Например съставката cetearyl alcohol /цетеарилов алкохол/ – по принцип алкохоли в козметичните продукти изсушават, дразнят и не се препоръчват при хора с чувствителна кожа, скалп.  Да, така е. НО ! Едно голямо НО -cetearyl alcohol е мастен растителен алкохол, който върши чудеса в козметичните продукти! Той е ко-емулгатор /подпомага смесването на вода и масла в емулсия/,прекрасен емолиент е , правейки кожата мека, защитавайки я от външни дразнители, дава кремава и приятна консистенция в кремове, лосиони и тн.  Тоест – не всички алкохоли дразнят, изсушават и трябва да се зачеркват с червен кръст…Глицеринът също е алкохол, а е една прекрасна и почти задължителна съставка в продукти за хидратация за коса и кожа. Не всичко е черно и бяло, не всичко винаги се слага под общ знаменател.

Не всичко, което звучи като направено в лаборатория има за цел да ни отрови, убие и какво ли още не!

Достъпът до информация в днешно време е огромен, лесен и бърз. Има доста информация от некомпетентни източници, които посочват и твърдят грешни, лъжливи и дори опасни факти с цел да продобият популярност или просто да продадат продуктите си…

Би било прекрасно да ползваме само зехтин, слънчоглед, семена от лен и слуз от върба…Но науката е напреднала и има много намеси с химичен характер в определени сфери, определни съставки, имащи за цел да подобрят и извлекат най-доброто, което могат.

Подбирайте информацията, която приемате , бъдете скептични, питайте и дерзайте 🙂 Дори и към нас! Бъдете любопитни и отсявайте!

В Морава винаги държим продуктите да са безопасни и ефективни, да бъдат щадящи към човека и природата и да бъдат без компромис в действието си! Постоянно се учим, търсим новости в науката и природата, които вървят ръка за ръка.