Ако се питате дали има разлика между тези две неща – да, има! А защо не ползваме сапун в твърдите ни шампоани?

Сапунът буквално представлява сол на мастна киселина, получавайки се от процес по осапунване, смесвайки натриева или калиева основа с различни растителни масла – кокос, карите и др. Доста често се използва и палмово масло, но ние не го правим ! Ще обясним малко по-подоробно в отделен пост!

И така, сапунът върши чудеса при почистване – Всяка баба знае! Тази магия за почистване обаче има високо, алкално pH -обикновено над 8 , 9. Благодарение на киселинната мантия на кожата /да, звучи и буквално има функция на магическо, защитно одеялце, което действа като бариера/, сапунът в повечетo случи не дразни кожата на човек, тъй като тази мантия се обновява 🙂 С косата обаче нещата не стоят така … Там няма такава мантия, която да действа като защитна бариера.

pH на косъма и скалпа е около 4-5.5 /киселинно/. Алкалното, високо pH  увеличава отрицателния електрически заряд на повърхността на косъма и следователно така се увеличава триенето между влакната . Това от своя страна води до увреждането на кутикула  /най-външната част на косъма/, косъма става по-стърчащ и начупен, появява се така наречения frizz ефект, генерира се статично електричество върху косата, тя става хвърчаща, наелектризирана, изглеждаща нездрава и се губи влага от косъма.

Да сте се чудили защо препоръчват изплакването с оцет след ползването на сапун за коса? pH на оцета е кисело около 2-3  – има моментно действие върху косъма, но увреждането от високото pH остава.

Ето защо нашите твърди шампоани  не съдържат сапун, а така наречените сърфактанти /ПАВ/. Твърдите ни шампоани съдържат всичко, което един хубав течен шампоан съдържа, но идва без пластмасовата опаковка и водата в него! Те са меки, нежни и щадящи, почисват ефективно. Благодарение на тези сърфактанти pH на шампоаните на Морава е около 5.5-6 – няма статично електричество, няма хвърчаща коса, няма чувсвтото на неизмита и сплъстена коса. Оставят косата чиста, придавайки и здрав и свеж вид.